Ik ben Marike, 44 jaar en moeder van drie kinderen, in de leeftijd van 5 tot 11 jaar.

Kleinschalige kinderopvang Wollewop in Haren bestaat sinds 2010. Ik heb in de jaren daarvoor in Utrecht met veel plezier in het basisonderwijs gewerkt. De opleidingen die ik afgerond heb zijn HBO-SPH en Pabo. Vanwege een sterke binding met het noorden van het land zijn we destijds weer naar hier gekomen. Ik wilde graag de zorg voor onze dochter combineren met het werken met kinderen. Zodoende is het plan ontstaan om als gastouder professioneel kleinschalige kinderopvang te gaan verzorgen vanuit ons huis in Haren.

Daarnaast ben ik schrijver van jeugdboeken. Mijn debuut is in juni 2017 uitgekomen, bij uitgeverij Leopold. Het boek heet Schuilplaats en gaat over rouwverwerking, vriendschap en loslaten. Het tweede boek, uitgekomen in 2019, heet Geheimen passen niet in een verhuisdoos en gaat over het hebben van een naar geheim en de moed die je als kind nodig hebt om hierover te gaan praten. Natuurlijk heb ik een prachtige verzameling prentenboeken in huis met mooie thema's waaruit veel voorgelezen wordt in de opvang. Ook de allerkleinsten houden van boekjes, voor iedereen is er iets te vinden, de interesse in boekjes en het voorgelezen worden is een groot goed voor kinderen, daar hebben ze later veel plezier van.

Voor mijn plezier schilder en teken ik, soms met een expositie tot gevolg. Ik laat de kinderen hier vrij experimenteren met allerlei vormen van expressiemiddelen, zoals goede potloden en krijt, verf, klei, speelzand en spulletjes die we vinden in de natuur.

Mijn man en ik hechten grote waarde aan milieubewust leven vanuit respect voor de natuur. Daarom is mijn kinderopvang ook op die manier georganiseerd. Ik werk met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, we gebruiken milieuvriendelijke luiers (kan ook naar wens met biologisch katoenen luiers, onze kinderen hadden met deze luiers vrijwel nooit luieruitslag), we gebruiken groene stroom en we eten biologisch.Ook wil ik de kinderen zoveel mogelijk kennis laten maken met de natuur en alles wat zij met haar seizoenen te bieden heeft. We genieten daar echt van, gaan lekker veel naar buiten in onze tuin en naar de nabij gelegen parkjes. De aandacht voor de natuur betreft mijns inziens ook de aandacht voor dieren, zoals de vogels die rond het huis vliegen, onze kat die overigens ten tijde van de opvangdagen meestal buiten is, maar ook de boerderijdieren die vlakbij op de ecologische zorgboerderij 'De Mikkelhorst' te bewonderen zijn.

Voor de begeleiding van de kinderen laat ik me inspireren door alle ervaring die ik heb opgedaan in het onderwijs zoals bijvoorbeeld 'Human Dynamics', een visie waarbij er vanuit wordt gegaan dat kinderen (en volwassenen) al in hun vroegste wezen een dynamiek bezitten die wordt gedomineerd door respectievelijk het hoofd, het hart of de handen. Ook wel het mentale aspect, het emotionele aspect of het fysieke aspect genoemd. De vele combinaties die in oneindige gradaties kunnen worden aangetroffen, maken dat we ons op een bepaalde manier ontwikkelen. Een kind dat bijvoorbeeld door het emotionele aspect gedomineerd wordt, zal in zijn of haar ontwikkeling een grote behoefte hebben aan contact, het samendoen en het samenwerken. Een kind dat meer door het fysieke aspect wordt gedomineerd, leert graag door te doen en heeft de ruimte nodig om te klimmen en te klauteren. Ik laat de kinderen zoveel mogelijk zelf ontdekken wat hun interesses en talenten zijn, ik ben aanwezig, maar op de achtergrond.

Ook heb ik een cursus mindful opvoeden gevolgd, de manier van kijken naar kinderen vanuit mindfulness past goed bij mij en mijn kinderopvang. Zonder oordeel en in het moment, met volle aandacht. Ik heb dus mijn idee├źn maar ik mag ook heel graag van gedachten wisselen met ouders die net als ik in ontwikkeling zijn in dit proces van opvoeden en de begeleiding naar volwassenheid.

Alweer tien jaar hebben we in Haren een eigen biologische moestuin waar we de groente en sommig fruit vandaan kunnen halen. Het geluk wil dat het op loopafstand van ons huis is. Daardoor kan ik er met de kinderen af en toe een kijkje nemen. Zij vinden het vaak heel wonderlijk om te zien hoe alles er door de seizoenen heen verandert.